Οδηγός WooCommerce για αρχάριους

ΙΑΚΩΒΟΣ ΦΡΟΥΝΤΑΣ

Οδηγός WooCommerce για αρχάριους: Ξεκινώντας

Το να δημιουργήσει κάποιος ένα ηλεκτρονικό κατάστημα  στην αρχή φαίνεται δύσκολο σε κάποιον που δεν έχει τις απαραίτητες τεχνικές γνώσεις. Σκεφτείτε όμως πόσο εύκολο θα ήταν αν χρειαζόμασταν μόνο μερικά κλικ για την δημιουργία του. Με το WooCommerce αυτό είναι πλέον πιθανό.

To WooCommerce είναι ένα πρόσθετο του WordPress με το οποίο έχουμε την δυνατότητα να δημιουργήσουμε και να διαχειριστούμε ένα ηλεκτρονικό κατάστημα χωρίς να απαιτείται να γράψουμε κώδικα.

Με αρχή αυτό το άρθρο θα δημιουργηθεί ένας οδηγός για αρχάριους που θα εισάγει τον οποιονδήποτε στον κόσμο του WooCommerce.

Ο οδηγός για το WooCommerce

O βασικός στόχος αυτού το οδηγού είναι στο τέλος όποιος τον παρακολουθήσει να μπορεί να στήσει ή να διαχειριστεί ένα e-shop βασισμένο στο WooCommerce.

 

Σχετικά με το WooCommerce

Το WooCommerce είναι ένα λογισμικό ανοιχτού κώδικα και πρόκειται για μια ολοκληρωμένη λύση διαχείρισης πωλήσεων. Απευθύνεται σε όλες τις επιχειρήσεις που δραστηριοπούνται σήμερα στο διαδίκτυο και το ηλεκτρονικό εμπόριο. Δημιουργήθηκε το 2011 απο την WooThemes, και μέχρι σήμερα  χρησιμοποιείται απο το 42% των ηλεκτρονικών καταστημάτων παγκοσμίως. Τα στατιστικά του γραφήματος που ακολουθούν βασίστηκαν εδώ.

Ποσοστά εγκατάστασης του WooCommerce το 2018
Ποσοστά εγκατάστασης του WooCommerce το 2018

Γιατί αξίζει να χρησιμοποιήσει κανείς το WooCommerce για το e-shop του

Ας δούμε τα βασικότερα πλεονεκτήματα που έχει το WooCommerce σε σύγκριση με τα άλλα συστήματα διαχείρισης πωλήσεων που διατίθενται δωρεάν στο διαδίκτυο. Παρακάτω θα βρείτε συγκεντρωμένα τα κύρια πλεονεκτήματα του WooCommerce.

 

Πρόκειται για ένα δωρεάν λογισμικό ανοιχτού κώδικα

Ένα απο τα βασικότερα πλεονεκτήματα που έχει το WooCommerce είναι ότι είναι λογισμικό ανοιχτού κώδικα. Χρησιμοποιώντας κανείς λογισμικό ανοιχτού κώδικα μπορεί να δημιουργήσει τις δικές του λειτουργίες και να κάνει διορθώσεις ανά πάσα στιγμή.

 

Έχει ένα φιλικό περιβάλλον χρήσης

Όπως ανέφερα και πριν το WooCommerce έχει δημιουργηθεί απο την WooThemes. Μετά απο πολλούς πειραματισμούς οδηγηθήκαμε στην παρούσα έκδοση που είναι μια δωρεάν πλήρης λύση για κάθε ηλεκτρονικό κατάστημα. Δεν απαιτούνται τεχνικές γνώσεις έτσι, μπορεί κανείς να το εγκαταστήσει εύκολα και να ξεκινήσει να πουλάει προϊόντα στο διαδίκτυο. Μέσα απο μια πληθώρα επιλογών, όπως κατηγοριοποιήσεις προϊόντων και προσθήκη ιδιοτήτων έχει κανείς την δυνατότητα να δημιουργήσει τόσο ένα φυσικό όσο και ένα εικονικό/downloadable προϊόν με το πρόσθετο αυτό.

Ο σχεδιασμός του μενού είναι απλός και αυτό αποτελεί στρατηγική επιλογή για να είναι πιο εύχρηστο. Μπορείτε να παρακολουθείτε λεπτομερώς τις δραστηριότητες των πελατών μέσα στο κατάστημά σας με λειτουργίες όπως είναι, οι εγγραφές, οι πωλήσεις, η παρακολούθηση μιας παραγγελίας μέχρι την παράδοση της στον πελάτη.

Ακολούθως και οι πελάτες έχουν δυνατότητα να δημιουργούν το δικό τους προφίλ σαν χρήστες μέσα στο κατάστημα και να διατηρούν ένα ιστορικό παραγγελιών. Το WooCommerce προσφέρει επίσης και επιλογές για τα μεταφορικά έξοδα αλλά και για τον ΦΠΑ. Όλες αυτές οι δυνατότητες δίνουν μια μεγάλη δυνατότητα στους χρήστες και αυξάνουν την αλληλεπίδρασή τους με το κατάστημά σας. Όπως συνηθίζουν να λένε οι μαρκετίστες, περισσότερα κλίκ, περισσότερες προβολές, άρα και περισσότερες πωλήσεις.

 

Πως λειτουργεί η παραμετροποίηση του WooCommerce

Το WooCommerce δουλεύει άψογα, όχι μόνο με το βασικό theme που συνοδεύεται αλλά και με κάθε άλλο WordPress Theme. Όλα τα marketplaces που πωλούν themes για το WordPress έχουν πλέον ειδική κατηγορία για το WooCommerce. Με μια απλή αναζήτηση του όρου "WooCommerce Τhemes" μπορεί κανείς να βρεί πληθώρα αποτελεσμάτων για να ικανοποιήσει το δικό του γούστο.

Η παραμετροποίηση όμως γίνεται πολύ εύκολη με τη χρήση Widgets και Shortcodes τα οποία δίνουν μια εξατομοικευμένη αίσθηση στην κάθε σελίδα. Tο WooCommerce παρέχει ένα λεπτομερές βοηθό στον οποίο μπορεί κανείς να ανατρέξει για να βρει οποιαδήποτε βοήθεια.

Επίσης η παραμετροποίηση δεν σταματάει εδώ. Υπάρχουν πάρα πολλά τόσο δωρεάν όσο και επι πληρωμή πρόσθετα τα οποία επεκτείνουν τις λειτουργίες του WooCommerce.

Έχω φτιάξει μια λίστα για να μοιραζόμαστε τα νέα του WordPress
* Θα σου στέλνω μια φορά το μήνα όλα τα νέα μαζεμένα. Να ξέρεις οτι σιχαίνομαι το spam.

 

Ανάλυση δεδομένων χρήσης

Ένα απο τα κύρια χαρακτηριστικά του WooCommerce είναι η δυνατότητα που μας δίνει ώστε να παρακολουθούμε την συμπεριφορά των χρηστών, να βλέπουμε τις τάσεις και να αναλύουμε σε βάθος την στρατηγική του μάρκετινγκ που ακολουθούμε με την βοήθεια πινάκων και γραφημάτων τα οποία έχουν όμορφο και ευανάγνωστο σχεδιασμό.

 

Έχει ολοκληρωμένη αλληλεπίδραση με τα Social media

Το Cost-per-like (CPL) μπορεί να μειωθεί σημαντικά με καλοσχεδιασμένη αλληλεπίδραση για τα κοινωνικά δίκτυα που προσφέρει το WooCommerce. Έτσι δίνεται η δυνατότητα σε κάθε χρήστη να κοινοποιήσει παντού τα προϊόντα του καταστήματός σας.

 

Είναι ασφαλές

To WordPress είναι μια ασφαλής πλατφόρμα. Παγκοσμίως χρησιμοποιείται απο το 22% όλων των σελίδων που υπάρχουν στο διαδίκτυο. Κάθε κενό ασφαλείας που κατά καιρούς προκύπτει διορθώνεται άμεσα απο μια μεγάλη κοινότητα που είναι υπεύθυνη για την εύρυθμη λειτουργία του. Έτσι λοιπόν με τη σειρά του και το WooCommerce σε τακτά χρονικά διαστήματα πραγματοποιεί αναβαθμίσεις τόσο καλύπτοντας τυχόν κενά ασφαλείας όσο και επεκετείνοντας το πρόσθετο με νέες δυνατότητες και λειτουργίες.

 

Έχει άρτια τεχνική υποστήριξη

Για εμένα ίσως το πιο σημαντικό κομμάτι του WooCommerce είναι η υποστήριξη που παρέχει. Μπορεί κανείς να αναζητήσει βοήθεια τόσο απο το κεντρικό forum της Automattic όσο και απο τις ανα τον κόσμο κοινότητες που υποστηρίζουν το WordPress. Αν διαβάζετε αυτόν τον οδηγό είστε τυχεροί γιατί στην Ελλάδα έχουμε μια πολύ ενεργή κοινότητα του WordPress οπότε μπορείτε να ζητήσετε βοήθεια τόσο στο επίσημο φόρουμ της Ελληνικής κοινότητας του WordPress όσο και στην σελίδα στο Facebook.

 

Εύκολη εγκατάσταση και ρυθμίσεις

Στο αμέσως επόμενο άρθρο σε αυτόν τον οδηγό για το WooCommerce θα δούμε την εγκατάσταση και τις γενικές ρυθμίσεις. Όπως θα δούμε αναλυτικά η διαδικασία είναι πάρα πολύ απλή και απαιτεί μερικά μόνο βήματα. Αυτό είναι εξάλλου και ένα χαρακτηριστικό που κάνει το WooCommerce να ξεχωρίζει απο τα υπόλοιπα συστήματα διαχείρισης πωλήσεων. Η απλότητα του σχεδιασμού και η ευκολία χρήσης που παρέχει το καθιστούν ιδανικό εργαλείο για την επιχείρησή σας.

 

10 απαντήσεις στο “Οδηγός WooCommerce για αρχάριους: Ξεκινώντας”

 1. προσπάθησα να κατεβάσω το woocommerce και τελικά μόλις το ενεργοποίησα έπεσε η ιστοσελίδα συγκεκριμένα γράφει:....Αυτή η σελίδα δεν λειτουργεί Αυτήν τη στιγμή, ο κεντρικός υπολογιστής argostoli.net δεν μπορεί να διαχειριστεί αυτό το αίτημα.
  HTTP ERROR 500

 2. Kαλησπέρα! Αυτό εξαρχής δεν δείχνει να είναι κάποιο πρόβλημα του WooCommerce. το HTTP Error 500 μπορεί να αφορά οτιδήποτε. Δοκίμασε να ξανακάνεις την εγκατάστασή του εκ νέου. Δεν νομίζω οτι θα πρέπει να αντιμετωπίσεις κάποιο πρόβλημα σε αυτό το βήμα.

 3. Καλησπέρα!Έχω εγκαταστήσει το woocommerce θα ήθελα να εμφανίζεται στην σελίδα μου "παρακολούθηση παραγγελίας" εισάγοντας τον κωδικό παραγγελίας.Γνωρίζει κανείς πως θα γίνει?

  • Καλημέρα Νίκο! Αυτή η λειτουργικότητα δεν υποστηρίζεται native απο το WooCommerce και ως εκ τούτου θα πρέπει να βρεις κάποιο πρόσθετο για να πετύχεις αυτό που θέλεις. Με ένα γρήγορο ψάξιμο μια δωρεάν λύση είναι η παρακάτω. https://wordpress.org/plugins/woo-orders-tracking/ αλλά θα πρέπει να βάζεις χειροκίνητα τους κωδικούς παρακολούθησης και το status των παραγγελιών κάθε φορά. Εγώ αυτό που θα πρότεινα είναι εφόσον συνεργάζεσαι με κάποια κούριερ να σου δώσουν εκείνοι το tracking code και να ανακατευθύνεις τους πελάτες σου στην σελιδα της courier για να παρακολουθουν την εξελιξη της παραγγελίας απο εκεί.

 4. Καλησπέρα σας,
  θα ήθελα να μάθω ποιο plugin είναι το ιδανικό να ενεργοποιήσω για το e-shop μου σχετικά με το loyalty, θα ήθελα να παίζει με δύο τρόπους, ο ένας είναι συλλογή πόντων για να κερδίσουν προϊόντα, και ο δεύτερος είναι να κερδίζουν μία κάρτα μέλους όπου έπειτα θα κάνουν login στο site με τον κωδικό της και θα έχουν εκπτώσεις στα προϊόντα.

  • Καλησπέρα Ιωάννα προσωπικά δεν γνωρίζω κάποιο πρόσθετο που να κάνει όσα περιγράφεις καθώς είναι πράγματα που θα υλοποιούσα πάνω κάτω με το χέρι. Για να βρεις όμως βοήθεια σε αυτό που ζητάς θα σου πρότεινα να γίνεις μέλος στην Ομάδα του WordPress Greek Community και να ρωτήσεις εκεί για το plugin και λογικά κάποιος θα έχει χρησιμοποιήσει κάτι αντίστοιχο.

 5. Καλησπέρα θα ήθελα την βοήθεια σας. Οταν γίνετε η παραγγελία ο πελάτης δεν λαμβάνει το e-mail επιβεβαίωσης της πραγγελεια τους. Τι κάνω λάθος?

 6. Καλησπέρα Κώστα! Προφανώς για να μην φεύγουν τα μηνύματά σου κάτι πηγαίνει λάθος με το σετάρισμα του SMTP server σου. Για να δεις αν το email φεύγει όντως απο εσένα και γενικά για να οπτικοποιήσεις αυτή την δύσκολη διαδικασία θα σου πρότεινα να εγκαταστήσεις αυτό το δωρεάν πρόσθετο https://wordpress.org/plugins/wp-mail-logging/ Γενικά εάν δεν έχεις σετάρει αποστολέα για το site σου ή αν το email δεν είναι ίδιο με το domain σου @domain δηλαδή τότε όντως είναι πολύ πιθανό να μην λαμβάνει ποτέ ο πελάτης το email του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.