Πως επηρεάζουν τα Web Vitals τo site σου και γιατί “πρέπει” να επενδύσεις στην ταχύτητα το 2021

Όλα ξεκίνησαν μερικά χρόνια πρίν απο τους χρήστες του internet. Όλους εμάς δηλαδή. Η Google μέσω των δεδομένων που συλλέγει απο τα Google Analytics προσπαθεί να ωθήσει σιγά σιγά όλο το web προς μια νέα κατεύθυνση για τους περισσότερους. Την ταχύτητα. Κρατήστε αυτό το keyword καθώς ο όρος ταχύτητα ενός website μαζί με τον όρο Web Vitals θα είναι απο τους πιο hot για  την χρονιά που έρχεται στο διαδίκτυο.

Όταν η ταχύτητα ήταν κάτι το καινούριο

Λίγο πολύ όλοι μας έχουμε δει δεξιά και αριστερά όλα τα προηγούμενα χρόνια διάφορα δεδομένα που έλεγαν φαρδιά πλατιά ότι εάν μια σελίδα δεν φορτώνει μέσα σε 3 δευτερόλεπτα τότε έχουμε ΠΑΡΑ πολλές πιθανότητες ο χρήστης να κλείσει την καρτέλα και να πάει στην επόμενη σελίδα και εμείς θα χάσουμε την επίσκεψη – πώληση. Ο χρόνος των 3 δευτερολέπτων πλανιόταν σαν μύθος ανάμεσα στους προγραμματιστές και σε όσους ασχολούνται με την βελτίωση των ιστοσελίδων γενικότερα.

Η Google, αυτό (μάλλον και αυτό) το κατάλαβε νωρίς και έτσι δημιούργησε το πολύ χρήσιμο εργαλείο που το ονόμασε Lighthouse ώστε να μπορεί ο κάθε χρήστης να μετρήσει μόνος του την απόδοση της ιστοσελίδας του. Τα αποτελέσματα του Lighthouse βασίζονται σε 3 κύρια χαρακτηριστικά που με έναν όρο τα ονομάζουμε Web Vitals.

Τι είναι τα Web Vitals

Τα Web Vitals είναι μερικά χαρακτηριστικά μιας ιστοσελίδας τα οποία όπως αναφέρει και η Google στο μέλλον ενδέχεται να αλλάξουν. Προς το παρόν τα πιο βασικά είναι τρία και είναι τα εξής:

  • Largest Contentful Paint (LCP) → Όπου μετράει την ταχύτητα φόρτωσης της ιστοσελίδας μας. Η Google το θεωρεί αυτό απαραίτητο ώστε να παρέχουμε στον χρήστη μια καλή εμπειρία χρήσης. Το LCP σύμφωνα με την Google για να έχει ένα καλό αποτέλεσμα η σελίδα μας θα πρέπει να έχει φορτώσει μέσα σε 2.5 δευτερόλεπτα.
  • First Input Delay (FID) → Όπου μετράει τον χρόνο απόκρισης ώστε ένας χρήστης να μπορεί να κάνει μια ενέργεια στην σελίδα μας. Για να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα η Google λέει οτι πρέπει να έχουμε σκορ κάτω απο 100ms.
  • Cumulative Layout Shift (CLS) → Εδώ η Google λαμβάνει υπόψην της το πόσο αλλάζουν θέση τα στοιχεία της σελίδας μας. Κατά πόσο “χοροπηδάνε” τα πράγματα κατά την φόρτωση της σελίδας. Για να παρέχουμε μια καλή εμπειρία χρήσης το σκόρ σε αυτή την μέτρηση θα πρέπει να είναι μικρότερο του 0.1.

Όπως θα δείτε και στο screenshot που ακολουθεί η προσωπική μου σελίδα πληροί όλες τις παραπάνω προυποθέσεις και γ’ αυτό παίρνει έναν άριστο βαθμό σύμφωνα με το GTmetrix.

GTMetrix Web Vitals results of frountas.com 100% score. WordPress website optimization for speed

Γιατί πρέπει να αρχίσει να σε απασχολεί και εσένα η ταχύτητα;

Εδώ έρχεται η απάντηση του “πρέπει” που έχω στον τίτλο του άρθρου. Η Google έχει ανακοινώσει επίσημα οτι απο τον Μάϊο του 2021 θα λάβει υπόψην της τα Web Vitals και θα επηρεάσουν την κατάταξη μιας ιστοσελίδας. Άρα εφόσον τα Web Vitals σε λίγο καιρό θα επηρεάζουν την θέση που θα έχουμε στην μηχανή αναζήτησης της Google τότε θα πρέπει ίσως να το λάβουμε σοβαρά υπόψην μας όλοι.

Βέβαια τα αποσιωπητικά στον τίτλο μπήκαν γιατί είμαι σίγουρος πως δεν θα έχουν ενημερωθεί ολοι για την αλλαγή αυτή μέχρι τον Μαϊο και δεν θα έχουν προλάβει να πάρουν τα απαραίτητα για το website τους μέτρα. Θα αρχίσουν να ψάχνονται όταν η σελίδα τους θα αλλάξει θέση στην κατάταξη της Google ετεροχρονισμένα.

Οι αλλαγές που γίνονται στο web

Μόλις πριν απο μερικές ημέρες το γνωστό εργαλείο μέτρησης απόδοσης μιας σελίδας το GTmetrix αφαίρεσε απο την μηχανή μέτρησής του το YSlow και συμπεριέλαβε τα Web Vitals.

Για να έγινε αυτή η κίνηση καταλαβαίνουμε όλοι οτι τα Web Vitals ήρθαν για να μείνουν τα επόμενα (ποιός ξέρει πόσα) χρόνια και η εμπειρία του χρήστη περνάει στο πρώτο πλάνο πλέον για όλους μας είτε είμαστε developers, είτε είμαστε content creators είτε ασχολούμαστε με τον χώρο του marketing.

Τι μπορείς να κάνεις για να έχεις ένα πιο γρήγορο site

Αυτό είναι η ερώτηση του εκατομμυρίου ίσως και δεν έχει μια και μόνο απάντηση. Η κάθε ιστοσελίδα είναι ένας ξεχωριστός ζωντανός οργανισμός με τα δικά του κάθε φορά προβλήματα. Οπότε δεν υπάρχει μια λύση πανάκεια που θα μπορεί να εφαρμοστεί καθολικά σε όλα τα websites και να πληρούν όλες τις προδιαγραφές της Google πλέον. Οπότε κάθε site θα πρέπει να αξιολογείται ξεχωριστά ανα περίπτωση.

Προφανώς για να βρίσκεστε εδώ και να διαβάζετε αυτό το άρθρο το website σας βασίζεται με το WordPress οπότε σας έχω ευχάριστα νέα. Έχω δημιουργήσει ένα πάρα πολύ ελαφρύ και γρήγορο WordPress Theme που απευθύνεται κυρίως σε developers οι οποίοι θα χτίσουν εκεί πάνω το νέο website τους.

To Theme το έχω ονομάσει MasterFlex βέβαια το όνομα του μπορεί κανείς να το αλλάξει με το που το εγκαταστήσει τοπικά για να το δουλέψει. Η νέα μου σελίδα βασίζεται σε αυτό το theme και μπορείτε να κατεβάσετε να δείτε τα αποτελέσματα του απο την μέτρηση που έκανα στο GTmetrix.

Φυσικά και όποιος θέλει μπορεί να αναπαράξει ένα νέο report απο το GTmetrix ή όποιο άλλο εργαλείο εμπιστεύεται ο καθένας για να μετρήσει το performance της ιστοσελίδας του.

MASTERFLEX THEME ΔΕΙΤΕ ΤΟ PERFORMANCE REPORT

Ωραία όλα αυτά αλλά δεν είμαι developer

Μην ανησυχείς. Υπάρχει λύση για όλα. Επικοινώνησε μαζί μου για να σου στείλω ένα αναλυτικό report για το performance της σελίδας σου και να σου πω ποιά βήματα πρέπει να ακολουθήσουμε μαζί ώστε να βελτιώσεις σήμερα το σκορ σου στην ταχύτητα και σε λίγο καιρό και την απόδοσή σου στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google.

Νομίζω πως αξίζει τον κόπο να επενδύσει κανείς σε αυτό το κομμάτι που για πολλούς μπορεί να παραμένει δύσκολο και άλυτο. Να ξέρεις πως ένας καλός web developer ποτέ δεν θα σου πει αυτό δεν μπορεί να γίνει. Πάντα υπάρχει κάποια λύση να σου προτείνει για να αξιολογηθεί απο τον πελάτη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.