Όταν μια διαφήμιση στο internet σε κάνει να σκέφτεσαι

Γειά χαρά, δεν θέλω να σε κουράσω. Είμαι εδώ για να σε προβληματίσω λίγο μόνο και μετά μπορείς να επιστρέψεις στην καθημερινότητά σου. Φαντάζομαι θα έχεις δει τι έχει συμβεί τις τελευταίες μέρες στο ίντερνετ. Αν όχι θα σε βάλω στο νόημα όσο πιο γρήγορα μπορώ. Υποθέτω πως ξέρεις τι είναι μια διαφήμιση στο ίντερνετ και αν όχι νομίζω πως αρκεί να σου πω ευθύς αμέσως πως τις έχεις δει χιλιάδες φορές μπροστά σου. Ναι διάολε, τότε που έψαχνες για ένα ζευγάρι παπούτσια και με το που έκλεινες μια καρτέλα έβλεπες ξανά τα παπούτσια μπροστά σου στο επόμενο site που μπήκες. Ω ναι. Αυτό είναι. Ή κάτι σαν αυτό που στο χωριό μου το λένε dynamic remarketing.

 

Η ιστορία πίσω απο αυτό το άρθρο

Πάμε στο λοιπόν. Ένας τύπος αποφάσιζει πως για να διαφημίσει το προϊόν του θα πρέπει να κάνει μια α̶η̶δ̶ί̶α̶ λιγάκι πιο επιθετική καμπάνια απ ότι έχει συνηθίσει το ελληνικό ίντερνετ. Η εν λόγω εταιρία λοιπόν ας πούμε πως πουλάει βοηθητικά προϊόντα για τους άνδρες ώστε να αποδίδουν καλύτερα στο κρεβάτι. Μόνο που οι λέξεις που χρησιμοποιεί στην καμπάνια του είναι βρισιές επιπέδου ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ και άσχημες για την πλειοψηφία των σελίδων που υπάρχουν στο ίντερνετ.

Μια όχι και τόσο ωραία διαφήμιση στο Google

Μια όχι και τόσο ωραία διαφήμιση στο Google

Η διαφήμιση αυτή έκανε έξαλλους όπως είναι λογικό πολλούς διαχειριστές ιστοσελίδων και όχι άδικα. Εκ πρώτης έχουν απόλυτο δίκιο. Θα κάνω όμως μια λιγάκι πιο διεξοδική ανάλυση για το τι συνέβη στις γραμμές που ακολουθούν.

 

Και πως βρέθηκε εκεί αυτή η διαφήμιση;

Πλέον όλο και περισσότερες σελίδες χρησιμοποιούν τα διάφορα διαφημιστικά δίκτυα ανά τον κόσμο για να κερδίζουν χρήματα και να αυξήσουν τα έσοδά τους. Πως λειτουργούν όμως αυτού του είδους τα δίκτυα; Η λογική είναι σχετικά απλή. Δηλώνεις περιοχές της σελίδας σου, διαστάσεις περιεχομένου και το διαφημιστικό δίκτυο αναλαμβάνει για εσένα να φορτώσει διαφημίσεις τις οποίες αν ο χρήστης κλικάρει εσύ κερδίζεις χρήματα. Εσύ ξανατονίζω πως δίνεις τον διαφημιστικό χώρο και έρχεται η υπηρεσία που περιγράφω για να σερβίρει το περιεχόμενο στον επισκέπτη. Όλα καλά μέχρι εδώ; Όλα καλά. Να που όμως υπήρξε μια “εμπλοκή” με το σύστημα. Κάποιος θέλησε να προωθήσει μια απρεπή διαφήμιση και βρέθηκε να παίζει σε χιλιάδες σελίδες.

 

Υπάρχουν άραγε ευθύνες;

Στο σημείο αυτό θέλω να σταθώ σε ένα σημαντικό -κατά την δική μου κρίση- παράγοντα. Την αποδοχή. Την αποδοχή του διαχειριστή/ιδιοκτήτη (βάλτε όποια λέξη θέλετε εδώ) της σελίδας που έδωσε την συγκατάθεσή του για να μπει ένα δίκτυο διαφημίσεων που δεν γνωρίζει απο πριν τι διαφημίσεις θα σερβίρει στον επισκέπτη του. Αναγνωρίζω πως η συγκεκριμένη περίπτωση της διαφήμισης ήταν ένα ατυχές γεγονός και πως οι πλατφόρμες αυτού του είδους λειτουργούν άψογα και προσφέρουν μεγάλα κέρδη στους ιδιοκτήτες των ιστοσελίδων όμως όπως σου είπα εξαρχής θέλω να σε προβληματίσω διαβάζοντας αυτές τις γραμμές. Σκέψου κατά πόσο αξίζει για μερικά παραπάνω ευρώ καθαρού κέρδους να σου τυχαίνουν παρόμοια γεγονότα και πηγαίνοντας το λιγάκι παραπέρα. Είσαι τελικά ο ιδιοκτήτης αυτής της σελίδας απ’ την στιγμή που δεν γνωρίζεις τι διαφήμιση θα παίξει στην σελίδα σου ή μήπως μετατρέπεσαι σε έναν απλό διαχειριστή περιεχομένου με ένα καλύτερο μεροκάματο;

Υ.Γ Κατανοώ οτι μπορεί ο παραπάνω προβληματισμός να φανεί χίπικος με μια πρώτη ανάγνωση όμως αν σκοπός μας είναι ένα πιο όμορφο και ελεύθερο ίντερνετ θα ήθελα να μας προβληματίσει λιγάκι παραπάνω ο τρόπος με τον οποίο διαχειριζόμαστε τις διαφημίσεις στο ίντερνετ σήμερα.

Μιας και το άρθρο αυτό έχει ως θέμα του την διαφήμιση στο ίντερνετ, να σου πω πως έχω φτιάξει έναν οδηγό για το WooCommerce. Αν θέλεις μπορείς να του ρίξεις μια ματιά εδώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.