Facebook Lead Ads

ΙΑΚΩΒΟΣ ΦΡΟΥΝΤΑΣ

Facebook Lead Ads, και η διαφήμιση γίνεται παιχνίδι

Shares

To Facebook έχει αρχίσει να δοκιμάζει τα Lead Ads,  και είναι εκπληκτικά! Δεν θα πάρει καθόλου χρόνο στους διαφημιστές να συνειδητοποιήσουν πόσο χρήσιμος και κερδοφόρος μπορεί να τους αποβεί αυτός ο νέος τύπος διαφημίσης.

Ας ρίξουμε μια δεύτερη ματιά όμως...

Λειτουργεί μόνο με δύο αγγίγματα

Το να δημιουργήσετε μια mailing list είναι επιτακτική ανάγκη για κάθε σύγχρονη επιχείρηση στην εποχή μας. Αλλά η διαδικασία εγγραφής μέσα απο τις φόρμες είναι αντικειμενικά δύσκολη υπόθεση.

Τώρα με τα Lead Ads τα στοιχεία που δώσαμε όταν πραγματοποιήσαμε την εγγραφή μας στο Facebook συμπεριλαμβανομένου και του email μας,  θα συμπληρώνονται αυτόματα σε διαφημίσεις που θα προσβλέπουν στην εγγραφή μας.

Facebook Lead Ads, και η διαφήμιση γίνεται πιο απλή απο ποτέ
Facebook Lead Ads, και η διαφήμιση γίνεται πιο απλή απο ποτέ

 

Απομένουν τώρα δύο απλά αγγίγματα στην οθόνη σας, πρώτα στο πλήκτρο "Εγγραφή" και μετά στο πλήκτρο "Αποστολή" και δεν χρειάζεται πλέον να συμπληρώνετε χειροκίνητα τις φόρμες των newsletter!

Με τα Lead Ads, οι διαφημιστές μπορούν να έχουν μέσω του Facebook οποιαδήποτε απο αυτές τις πληροφορίες, εφόσον οι χρήστες τις διαθέτουν μέσα απο το προφίλ τους:

 • Όνομα και επώνυμο
 • Email
 • Διεύθυνση κατοικίας
 • Τηλέφωνο
 • Ταχυδρομικός κώδικας
 • Πόλη κατοικίας
 • Νομός
 • Χώρα
 • Όνομα εταιρίας
 • Εργασία

Οι διαφημιστές πάντοτε έπρεπε να είναι προσεκτικοί στο πόσες πληροφορίες ζητάνε. Γενικότερα παρατηρείται η αναλογία του όσο περισσότερες πληροφορίες ζητούνται απο το χρήστη να συμπληρώσει τόσο λιγότερες εγγραφές συγκεντρώνονται.

Αυτό δεν θα ισχύει όμως στην περίπτωση των Lead Αds μιας και οι πληροφορίες θα συμπληρώνονται αυτόματα απο τον χρήστη, εξαιρώντας τον έτσι απο την διαδικασία συμπλήρωσης μιας φόρμας.

 

Όχι πια άλλες παραπομπές

Πριν τα Lead Ads, οι διαφημιστές έπρεπε να ακολουθήσουν την εξής διαδικασία:

 1. Δημιουργία ενός συνδέσμου  που θα ήταν ελκυστικός προς το χρήστη για να τον κλικάρει
 2. Παραπομπή σε μια άλλη σελίδα εκτός του Facebook
 3. Ήλπιζαν πως ο χρήστης θα διάβαζε την σελίδα και στην συνέχεια θα συμπλήρωνε την φόρμα

Έτσι όμως παρουσιάζονταν πολλές ευκαιρίες για να χάσει ο χρήστης το ενδιαφέρον του, να αποσυντονιστεί και να αποφασίσει εάν τελικά θα συμπληρώσει την φόρμα ή όχι.

1. Ο χρήστης μπορεί να μην επιθυμεί να κλικάρει ένα σύνδεσμο που θα τον οδηγήσει μακριά απο το Facebook.

2. Ο προορισμός της σελίδας παραπομπής μπορεί να είναι μια αργή σελίδα, αποτρέποντας τον απο το να περιμένει για να συμπληρώσει την φόρμα.

3. Οι πληροφορίες στην σελίδα παραπομπής μπορεί να μην είναι ευανάγνωστες ή να μην παρουσιάζονται ξεκάθαρα.

4. Ο διαφημιστής μπορεί να ζητάει περισσότερες πληροφορίες απ' όσες ο χρήστης επιθυμεί να συμπληρώσει.

Τα Lead Ads λύνουν αυτή την σύγχυση.

 

Εξαιρετικά χρήσιμο για τις κινητές συσκευές

Ενώ οι κινητές συσκευές έχουν γίνει μέρος της καθημερινότητάς μας, πολλοί διαφημιστές βλέπουν ένα μειωμένο ποσοστό επισκεπτών να εκτελούν μια επιθυμητή ενέργεια μέσα σε έναν ιστότοπο. Δεν είναι το ίδιο εύκολο να συμπληρώσεις μια φόρμα σε μία σελίδα απο το κινητό και απο τον υπολογιστή.

Η δημιουργία των Lead Ads λύνει αυτό το πρόβλημα σε ένα μεγάλο βαθμό. Όχι μόνο δεν ανακατευθύνει τον χρήστη σε μια άλλη σελίδα που μπορεί να μην είναι φιλική προς τις κινητές συσκευές αλλά με 2 αγγίγματα του δίνει την δυνατότητα να συμπληρώσει μια φόρμα.

 

Η Προστασία προσωπικών δεδομένων ισχύει ακόμη

Όταν το Facebook κάνει οτιδήποτε καινούργιο, το ερώτημα είναι εάν συντελείται και ένα βήμα παραπάνω προς την κατεύθυνση της κατάργησης των προσωπικών δεδομένων. Αυτό όμως, δεν αποτελεί πρόβλημα εδώ.

Όταν χρησιμοποιείτε τα Lead Ads, το Facebook ανασύρει τα δεδομένα απο το προφίλ του κάθε χρήστη, και δεν τα στέλνει στις επιχειρήσεις παρά μόνο όταν ο χρήστης πατήσει το πλήκτρο "Εγγραφή". Οπότε δεν θα σταλούν δεδομένα χωρίς την άδεια του χρήστη.

Επιπλέον, ο διαφημιστής θα πρέπει να παρέχει μια ξεκάθαρη πολιτική προστασίας δεδομένων μέσω του κώδικα που θα συμπεριλαμβάνει στην διαφήμιση του. Αυτό το βήμα δεν ήταν απαραίτητο μέχρι σήμερα. Όμως πλέον το Facebook απαιτεί απο τους διαφημιστές να μην μεταπωλούν τις πληροφορίες που συλλέγονται μέσα απο τις διαφημίσεις.

 

Οι χρήστες παραμένουν στο Facebook: Θετικά & αρνητικά

Τα Lead Ads ακολουθούν την τάση των νέων προϊόντων του Facebook ή οποία θέλει να κρατάει τους χρήστες στο Facebook περισσότερη ώρα. Τα Instant Articles επιτρέπουν στους χρήστες εύκολα και γρήγορα να αλληλεπιδράσουν σε άρθρα χωρίς να έχουν μεταφερθεί σε κάποια αργή σελίδα, ενώ τόσο και τα κουμπιά "Αγοράστε τώρα" επιτρέπουν στους χρήστες να πραγματοποιούν αγορές χωρίς να χρειάζεται να εγκαταλείψουν το Facebook.

Όλα αυτά αποτελούν όμορφες αναβαθμίσεις στην εμπειρία χρήσης. Κάθε διαδικασία έχει βελτιωθεί και απλουστευθεί σημαντικά με σκοπό το να οδηγήσει σε μεγαλύτερα ποσοστά αλληλεπίδρασης με το χρήστη.

Αλλά μήπως αυτό είναι ένα κόστος; Με το να μην οδηγείται ο χρήστης στην σελίδα του διαφημιζόμενου αφαιρείται η πιθανότητα του να αλληλεπιδράσει σε οποιοδήποτε άλλο περιεχόμενο υπάρχει μέσα σ' αυτόν τον ιστότοπο. Επίσης αφαιρεί την δυνατότητα απο τους διαφημιστές να τροφοδοτούν τις σελίδες τους με επισκεψιμότητα.

Ο χρόνος λοιπόν θα μας δείξει εάν το δίλημμα αυτό είναι υπαρκτό.

 

Θα αυξηθεί το Conversion Rate;

Υποθέτοντας πως οι χρήστες νιώθουν πιο άνετοι με αυτή την νέα μέθοδο διαφήμισης, μου είναι δύσκολο να σκεφτώ μια εκδοχή για την οποία δεν θα αυξηθεί το ποσοστό των χρηστών  που εκτελούν μια επιθυμητή ενέργεια σ' έναν ιστότοπο.

Με αυτή ακριβώς την σκέψη περιμένω ότι και το κόστος μιας τέτοιας διαφήμισης θα είναι υψηλό αφού αναμενόμενα θα αυξάνει το conversion rate.

 

Πότε θα είναι διαθέσιμες;

Προς το παρόν τα Lead Ads είναι διαθέσιμα σε μια περιορισμένη ομάδα διαφημιστών ανά τον κόσμο. Δυστυχώς δεν είναι ξεκάθαρο το πότε αυτή η νέα υπηρεσία θα είναι διαθέσιμη επίσημα σε όλον τον κόσμο.

Υπομονή!

 

Η σειρά σου

Τι πιστεύεις για τα Facebook Lead Ads;  Θα προκύψουν τυχόν θέματα;

Γράψτε την γνώμη σας στα σχόλια απο κάτω 🙂

Σχετικές Ετικέτες

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: