Πως να φιλτράρετε τις παραπομπές στο Google Analytics

Πως να φιλτράρετε τις παραπομπές στο Google Analytics

Κάθεστε μπροστά στον υπολογιστή σας και είστε έτοιμοι να αναλύσετε την ροή της επισκεψιμότητας της σελίδας σας μέσα απο το Google Analytics. Παρατηρείτε όμως μια μεγάλη και απότομη αύξηση της επισκεψιμότητας. Δεν είναι τέλειο;

Τέλειο θα είναι μόνο για λίγο όμως, και αυτό μέχρις ότου να ανακαλύψετε ότι η επισκεψιμότητά σας δεν προέρχεται απο πηγές που περιμένατε, ενώ και τα νούμερα δεν είναι σε καμία περίπτωση αυτό που φαίνεται εκ πρώτης.

O πίνακας επισκόπησης κοινού στο Google Analytics

O πίνακας επισκόπησης κοινού στο Google Analytics

Οι επισκέψεις είναι όλες απο παραπομπές ή ακόμη και άμεσες και πολλές φορές χαρακτηρίζονται ως (not set). Η μέση διάρκεια περιόδου σύνδεσης είναι ελάχιστη, το ποσοστό των νέων επισκεπτών είναι τεράστιο, ενώ οι σελίδες ανά περίοδο σύνδεσης δεν ξεπερνάνε τις δύο σε πολλές περιπτώσεις. Στην πραγματικότητα εδώ καταλαβένετε ότι αυτή η φαινομενικά μεγάλη επισκεψιμότητα στην σελίδα σας δεν είναι πραγματική και σας προκαλεί σύγχηση στην ανάγνωση των δεδομένων στο Google Analytics.

Πρόσφατα η Google έφτιαξε έναν αναλυτικό οδηγό για το πως να αφαιρέσετε τις πηγές παραπομπής απο την ανάλυση της σελίδας σας.

Περιεχόμενα:

1. Εντοπισμός της επισκεψιμότητας

2. Ανάλυση των παραπομπών

3. Δημιουργία φίλτρων για τα bots

4. Μπλοκάρισμα των bots απευθείας απο τoν server

Εντοπισμός της επισκεψιμότητας

Θεωρητικά όλα τα δεδομένα που προκύπτουν στο Google Analytics είναι απο πραγματικούς επισκέπτες ανά τον κόσμο. Πέρα απο αυτή την υπόθεση όμως είναι γεγονός πως εδώ υπάρχει και μια ευκαιρία να δράσουν τα spam bots και να “μπερδέψουν” έτσι τα αποτελέσματα που βλέπετε μέσα στο Google Analytics.

Είναι σημαντικό όταν βλέπετε μια μη ομαλή κυματομορφή επισκεψιμότητας όπως στην παραπάνω εικόνα να αναρωτηθείτε: Έχει συμβεί κάτι στην σελίδα μου πρόσφατα που να δικαιολογεί αυτήν την αύξηση της επισκεψιμότητας;

Ναι είναι πιθανό να έχει συμβεί. Ίσως και να είναι το αποτέλεσμα μιας δουλειάς μηνών, ή ακόμη και ενός άρθρου που το κοινό αναδημοσίευσε στο Facebook και στο Twitter γιατί το βρήκε ενδιαφέρον.

Για να επαληθεύσετε απο που προέρχεται η επισκεψιμότητα σας η πρώτη μου προτροπή είναι να κοιτάξετε στην ‘Απόκτηση’ του Google Analytics (Απόκτηση –> Επισκόπηση).

Πηγές επισκεψιμότητας

Απο εδώ μπορείτε να δείτε τόσο τις κύριες πηγές της επισκεψιμότητάς σας όσο και το απο που προέρχεται. Να θυμίσουμε ξανά οτι εμείς θέλουμε να εξακριβώσουμε σ’ αυτήν την περίπτωση την πηγή αυτής της αυξημένης επισκεψιμότητας.

Εαν στο παρακάτω διάγραμμα η κύρια πηγή επισκέψημότητας σας είναι η οργανική αναζήτηση τότε τα πράγματα για το SEO της σελίδας σας πηγαίνουν μια χαρά!

Αν όμως το μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας του γραφήματος δείχνει ότι το κοινό σας  προέρχεται μέσα απο παραπομπές τότε μάλλον φαίνεται ότι το Google Analytics σας έχει σπαμαριστεί. Και αυτό είναι κάτι που χρειάζεται περισσότερη ανάλυση για να φανεί.

Αυτό το διάγραμμα μας δείχνει της πηγές απ' όπου προέρχεται η επισκεψημότητα στην σελίδα μας.

Αυτό το διάγραμμα μας δείχνει της πηγές απ’ όπου προέρχεται η επισκεψημότητα στην σελίδα μας.

Για αρχή όλη αυτή η επισκεψιμότητα μοιάζει περίεργη. Δεν είναι δυνατόν να έχουν εισέλθει στην σελίδα μας 91 χρήστες απο παραπομπές και μόνο 32 μέσω οργανικής αναζήτησης.

Είναι πολύ πιθανό η πηγή αυτών των συνδέσεων να έχει δημιουργηθεί απο black hat seo. Τώρα θα πρέπει να αναλύσουμε τις παραπομπές απ όπου κατέληξαν οι χρήστες στην σελίδα μας ώστε να δούμε αναλυτικά τι συμβαίνει.

Ανάλυση των παραπομπών

Ξεκινώντας θα πρέπει να βρούμε απο που έχει προέλθει όλη αυτή η επισκεψιμότητα. Κάνοντας κλικ στο κουμπί Referral παρατηρούμε ότι έχουμε τρεις άγνωστες και μη επιθυμητές πήγες και μια γνωστή που την θέλαμε.

Ταξινόμηση επισκεψιμότητας παραπομπών σε πηγές

Ταξινόμηση επισκεψιμότητας παραπομπών σε πηγές

Το επόμενο βήμα είναι να μεταβούμε στο μενού (Κοινό –> Γεωγραφικά κριτήρια –> Τοποθεσία) για να ανακαλύψουμε απο ποια περιοχή έχουν προέλθει όλες οι επισκέψεις.

Οι τοποθεσίες απ' όπου που πραγματοποιήθηκαν οι περίοδοι σύνδεσης

Οι τοποθεσίες απ’ όπου που πραγματοποιήθηκαν οι περίοδοι σύνδεσης

Εύλογα παρατηρούμε ότι παραπάνω απο τις μισές επισκέψεις στην σελίδα μας δεν είναι απο την Ελλάδα και αν παρατηρήσετε στην στήλη της Μέσης διάρκειας περιόδου σύνδεσης θα δείτε ότι ο χρόνος παραμονής των επισκεπτών είναι μηδενικός. Έτσι επιβεβαιώνουμε ότι έχουμε δεχτεί επίθεση απο spam bots. Πριν ξεκινήσουμε όμως την αντιμετώπιση των spam bots πρέπει να ξέρουμε και ένα στοιχείο ακόμη. Γ’ αυτό και πηγαίνουμε στο μενού (Κοινό –> Τεχνολογία –> Δίκτυο) για να βρούμε τον πάροχο  των bots.

Οι πάροχοι υπηρεσιών που προέρχονται τα bots

Οι πάροχοι υπηρεσιών που προέρχονται τα bots

Δημιουργία φίλτρων για τα bots

Στο επίπεδο του Google Analytics και για να έχουμε σωστά στατιστικά στοιχεία το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να δημιουργήσουμε σωστά φίλτρα έτσι ώστε να μην βλέπουμε πλέον τα στοιχεία απο τα bots. Για να το πετύχουμε αυτό ακολουθούμε τα παρακάτω βήματα:

  • Κάντε κλικ στην επιλογή Διαχειριστής.
  • Στη στήλη ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ, χρησιμοποιήστε το αναπτυσσόμενο μενού, για να επιλέξετε τον λογαριασμό Analytics που περιέχει την ιδιότητα την οποία θέλετε να επεξεργαστείτε.
  • Στη στήλη ΙΔΙΟΤΗΤΑ, χρησιμοποιήστε το αναπτυσσόμενο μενού, για να επιλέξετε μια ιδιότητα.
    Κάντε κλικ στην επιλογή Πληροφορίες παρακολούθησης.
  • Κάντε κλικ στην επιλογή Λίστα εξαιρέσεων παραπομπής.
  • Για να προσθέσετε έναν τομέα, κάντε κλικ στην επιλογή +ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΕΞΑΙΡΕΣΗΣ ΠΑΡΑΠΟΜΠΗΣ.
  • Καταχωρίστε το όνομα Τομέα.
  • Κάντε κλικ στο κουμπί Δημιουργία για αποθήκευση.
Εδώ βλέπουμε το μενού για να προσθέσουμε μια εξάιρεση παραπομπής

Εδώ βλέπουμε το μενού για να προσθέσουμε μια εξάιρεση παραπομπής

Μπλοκάρισμα των bots απευθείας απο τoν server

Για να είστε 100% σίγουροι οτι τα ενοχλητικά bots δεν θα εισέλθουν ποτέ ξανά στο site σας, παρακάτω έχω φτιάξει ένα δείγμα του πως πρέπει να είναι δομημένος ο κώδικας που θα μπλοκάρει την επισκεψιμότητα προς την σελίδα σας.

Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να το επικολλήσετε στο κάτω μέρος του .htaccess αρχείου σας μέσα στον server και να προσθέσετε όσες άλλες σελίδες επιθυμείτε να αποκλείσετε.

Prism Shortcode Error: could not get remote content. HTTP response code 404

Προσοχή! Μην δοκιμάσετε να αλλάξετε το .htaccess μόνοι σας αν δεν είστε σίγουροι για το τι ακριβώς κάνετε. Έτσι μπορεί να κάνετε την σελίδα σας να μην δουλεύει καθόλου.

Εάν χρειάζεστε περισσότερη βοήθεια επικοινωνήστε μαζί μου στο [email protected] ή αφήστε το σχόλιό σας κάτω απο αυτό το άρθρο. 🙂

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.