Οδηγός WooCommerce για αρχάριους: Εισαγωγή στα Reports

Κάθε φορά που ένας νέος διαχειριστής εισέρχεται σε ένα νέο ηλεκτρονικό κατάστημα, μια απο τις μεγαλύτερες ανησυχίες του είναι πως θα κρατήσει όλο το αρχείο δραστηριοτήτων που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη. Μην ξεχνάμε επίσης πόσο σημαντική είναι η τήρηση των στοιχείων απο τις ηλεκτρονικές πωλήσεις για τους ιδιοκτήτες ηλεκτρονικών καταστημάτων τόσο για φορολογικούς λόγους όσο και γιατί αποτελούν τροχοπέδη για το μέλλον των πωλήσεων και της ίδιας της επιχείρησης εν τέλει. Οι διαχειριστές πολλές φορές αναζητούν εφαρμογές που θα παρακολουθούν όλες τις επιχειρηματικές τους συναλλαγές και τις δραστηριότητές τους.

Το WooCommerce  είναι ένα πρόσθετο του WordPress που θα σας βοηθήσει να μετατρέψετε την σελίδα σας σε ηλεκτρονικό κατάστημα μέσα σε λίγα λεπτά. Στον οδηγό αυτό θα σας εξηγήσω πως το WooCommerce σας βοηθά να πάρετε το παιχνίδι της επιχείρησής σας στα χέρια σας με ένα φοβερό σύνολο απο reports. Μέσα στα πλεονεκτήματα που σας προσφέρει το WooCommerce ας προσθέσουμε και το οτι οι διαχειριστές μπορούν να διαχειρίζονται όλες τις δραστηριότητες όλων των πελατών του καταστήματός τους σε πραγματικό χρόνο. Σ αυτό βοηθάει μια σειρά απο ενσωματωμένες αναφορές που σας επιτρέπει να παρακολουθείτε όλες τις πωλήσεις των προϊόντων και τις παραγγελίες σας.

Aναφορές (Reports) στο WooCommerce

 

Όταν εγκαταστήσετε το πρόσθετο του WooCommerce μπορείτε να εισέλθετε στην περιοχή των αναφορών απο το μενού WooCommerce > Reports.

 

Όταν κλικάρετε το μενού αναφορών θα δείτε διάφορα πεδία όπως:

  1. Orders (Παραγγελίες)
  2.  Customers (Πελάτες)
  3. Stock (Απόθεμα)
  4. Taxes (Φόροι)

Orders (Παραγγελίες)

Οι αναφορές των παραγγελιών είναι ένα σημαντικό κλειδί για κάθε ηλεκτρονικό κατάστημα. Είναι τα μόνα στοιχεία που μπορούν να βοηθήσουν έναν ιδιοκτήτη καταστήματος ώστε να δει τις συνολικές πωλήσεις, τα έσοδα, τα κέρδη και τις απώλειες που παράγονται σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Όχι μόνο αυτό αλλά οι αναφορές των παραγγελιών μπορούν να εμφανίσουν όλα εκείνα τα προϊόντα που έχουν πουληθεί λιγότερο ή λιγότερο. Σ’ αυτήν την κατεύθυνση μπορείτε να γεφυρώσετε το χάσμα μεταξύ ζήτησης και αποθέματος. Υπάρχουν ακόμη μερικές υποκατηγορίες απο τις αναφορές παραγγελιών όπως επίσης και μερικές άλλες επιλογές που θα τις εξηγήσω αναλυτικότερα στα επόμενα άρθρα.

Customers (Πελάτες)

Η καρτέλα δίπλα απο τις παραγγελίες  είναι για τις αναφορές των πελατών. Όπως εύκολα καταλαβαίνουμε και απο το όνομα αυτή η καρτέλα μας δείχνει όλη την δραστηριότητα των πελατών. Αυτές οι αναφορές θα σας επιτρέψουν στους διαχειριστές να γνωρίζουν τις μεταβολές στο πελατολόγιο, να ξέρουν σε ποιες περιόδους του χρόνου οι πελάτες αγοράζουν περισσότερο και σε ποιες λιγότερο ώστε για όλες αυτές τις χρονικές περιόδους να μπορέσουν να οργανώσουν τις ιδέες τους  για να κερδίσουν νέους πελάτες και να μετατρέψουν την επισκεψιμότητα στην σελίδα σε πωλήσεις.

Stock (Απόθεμα)

Οι αναφορές των αποθεμάτων συχνά βοηθούν τους διαχειριστές των ηλεκτρονικών καταστημάτων να διαχειρίζονται τα αποθέματά τους καλύτερα. Λεπτομέρειες σχετικά με το χαμηλό απόθεμα και τα εξαντλημένα προϊόντα παρέχονται σ αυτήν την καρτέλα. Αυτές οι αναφορές κρατούν επίσης τον ιδιοκτήτη του καταστήματος ενημερωμένο για τα ποσοτικά διαθέσιμα των προϊόντων. Σ αυτή την κατεύθυνση μπορείτε να οργανώσετε τις παραγγελίες σας ώστε να μην ξεμείνετε ποτέ απο απόθεμα και αποκτήσει μια κακή φήμη το κατάστημά σας.

Taxes (Φόροι)

Ένας ιδιοκτήτης ηλεκτρονικού καταστήματος δεν θα ήθελε ποτέ να βρεθεί σε σύγχυση σχετικά με την φορολόγηση των πωλήσεών του. Για τον λόγο αυτό οι αναφορές των πωλήσεων είναι εδώ. Για να βοηθήσουν και να σεβαστούν την εκάστοτε φορολογία. Αναλυτικά τις υπόλοιπες επιλογές που υπάρχουν στις αναφορές των φόρων θα τις δούμε σε ένα απο τα επόμενα άρθρα.

Διάφορα Φίλτρα

 

Το WooCommerce επίσης επιτρέπει στους χρήστες του να βλέπουν αναφορές με διαφορετικά φίλτρα όπως είναι το έτος, ο τελευταίος μήνας, ο τρέχον μήνας, οι τελευταίες 7 μέρες και οποιαδήποτε άλλη ημερομηνία. Όλα αυτά τα φίλτρα θα εμφανίσουν τα στοιχεία του ηλεκτρονικού καταστήματος χρησιμοποιώντας γραφήματα και στατιστικά στοιχεία.

 

Συνδεδεμένα με κάθε φίλτρο παρέχονται πληροφορίες που αφορούν:

  • Πωλήσεις αυτήν την περίοδο
  • Μέσος όρος απο ημερήσιες παραγγελίες
  • αγορές που πραγματοποιήθηκαν
  • προϊόντα που αγοράστηκαν
  • χρεώσεις για μεταφορικά
  • ποσό απο εκπτωτικά κουπόνια που χρησιμοποιήθηκαν

Εξαγωγή σε CSV

 

Στο τέλος όλων των φίλτρων βρίσκεται μια ακόμη επιλογή. Η επιλογή της εξαγωγής σε αρχείο CSV. Με την βοήθεια αυτού του πλήκτρου ένας ιδιοκτήτης ενός ηλεκτρονικού καταστήματος μπορεί να κατεβάσει όλες τις αναφορές.

Οι αναφορές αυτές αποθηκεύονται σε μορφή .csv που είναι στην πραγματικότητα ένα αρχείο Excel οπότε αντί να κρατάτε ένα ηλεκτρονικό αντίγραφο απο τις εγγραφές σας μπορείτε επίσης να αποθηκεύσετε τα αποτελέσματα στον υπολογιστή σας και αργότερα να τα εκτυπώσετε ή να τα ενσωματώσετε σε οποιαδήποτε άλλο πρόσθετο εσείς επιθυμείτε.

Συμπέρασμα

Εδώ ολοκληρώθηκε μια εισαγωγή για τις διάφορες αναφορές που μπορούν να δουν οι διαχειριστές ενός ηλεκτρονικού καταστήματος που χρησιμοποιούν WooCommerce. Στα επόμενα άρθρα μου θα εξηγήσω κάθε μια απο τις καρτέλες των αναφορών με λεπτομέρειες.

Οποιαδήποτε απορία σας είναι ευπρόσδεκτη στα σχόλια. 🙂

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.