Οδηγός WooCommerce για αρχάριους

Προσθήκη και διαχείριση προϊόντων στο WooCommerce

Έχουμε τελειώσει με τις ρυθμίσεις του WooCommerce σε αυτόν τον οδηγό και είμαστε έτοιμοι να ασχοληθούμε με το πιο σημαντικό κομμάτι, τα προϊόντα. Πάντοτε όταν μιλάμε για ένα ηλεκτρονικό κατάστημα τα προϊόντα αποτελούν την ραχοκοκαλιά για την δημιουργία του. Οι ιδιοκτήτες ενός ηλεκτρονικού καταστήματος ψάχνουν έναν εύκολο τρόπο για να διαχειριστούν και να προσθέσουν προϊόντα στο e-shop τους. Το WooCommerce κάνει τη διαδικασία πολύ εύκολη.

Προϊόντα

Κοιτάζοντας στον πίνακα ελέγχου εύκολα μπορεί κανείς να δει ότι το WooCommerce έχει αφιερώσει ένα ολόκληρο μενού για τα Προϊόντα. Αν επιλέξουμε να ανοίξουμε το μενού αυτό θα δούμε τις εξής επιλογές.

  • Όλα τα προϊόντα
  • Προσθήκη Νέου
  • Κατηγορίες
  • Ετικέτες
  • Ιδιότητες

Η προσθήκη και διαχείριση προϊόντων στο WooCommerce είναι πολύ εύκολη. Ας τα πάρουμε όμως βήμα βήμα. Επιλέγουμε προσθήκη νέου προϊόντος και βλέπουμε οτι η εμφάνιση της σελίδας είναι ακριβώς η ίδια όπως στις σελίδες και τα άρθρα του WordPress.

Προσθήκη νέου προϊόντος στο WooCommerce

Προσθήκη νέου προϊόντος στο WooCommerce

Διακρίνουμε δύο πεδία εδώ. Το πρώτο κενό πεδίο είναι το Όνομα προϊόντος, ακριβώς απο κάτω στον επεξεργαστή κειμένου μπορείτε να εισάγετε την περιγραφή που θέλετε να έχει το προϊόν. Συμπληρώστε αυτά τα πεδία και πατήστε το κουμπί Αποθήκευση που βρίσκεται στο πάνω μέρος του μενού.

Ένα απλό προϊόν στο WooCommerce

Ένα απλό προϊόν στο WooCommerce

Στην δεξιά στήλη του μενού μπορείτε να δημοσιεύσετε το προϊόν σας μόλις αυτό είναι έτοιμο και να διαχειριστείτε λεπτομέρειες όπως οι κατηγορίες προϊόντων, οι ετικέτες προϊόντος, η εικόνα προϊόντος και η συλλογή εικόνων προϊόντος.

Η sidebar με τα μενού μέσα στην σελίδα του προϊόντος

Η sidebar με τα μενού μέσα στην σελίδα του προϊόντος

Δεδομένα προϊόντος

Αν κατεβείτε λίγο πιο κάτω θα συναντήσετε μια νέα περιοχή με καρτέλες. Θα δείτε οτι ο τίτλος της περιοχής αυτής είναι Δεδομένα προϊόντος και εκεί δίπλα υπάρχει ένα κυλιόμενο μενού για να επιλέξει κανεις τον τύπο του προϊόντος ανάμεσα από:

Το μενού επιλογής τύπου προϊόντος

Το μενού επιλογής τύπου προϊόντος

  • Απλό προϊον
  • Ομαδοποιημένο προϊόν
  • Εξωτερικό προϊόν
  • Μεταβλητό προϊόν

Ας δούμε τι είναι ο κάθε ένας τύπος προϊόντος όμως ξεχωριστά.

 

Απλό προϊόν

Τα περισσότερα απο τα προϊόντα που υπάρχουν σε ένα ηλεκτρονικό κατάστημα χαρακτηρίζονται ώς απλά προϊόντα. Τα απλά προϊόντα μπορούν να έχουν διαφορετικούς τρόπους αποστολής στους πελάτες.

 

Ομαδοποιημένο προϊόν

Πρόκειται στην ουσία για μια συλλογή απο προϊόντα που σχετίζονται μεταξύ τους σαν ομαδοποιημένα προϊόντα. Υπάρει πάντοτε ένα γονικό προϊόν και απο κάτω τα παιδιά αυτού. Όλοι αυτοί οι συνδιασμοί αναπαράγονται σαν μια ομαδοποίηση. Οι πελάτες μπορούν να αγοράσουν ξεχωριστά τα προϊόντα της ομαδοποίησης αυτής. Για παράδειγμα εάν τα Windows 10 είναι ο γονιός τότε τα ομαδοποιημένα προϊόντα 32-bit και 64-bit θα είναι τα παιδιά του, τα οποία στην πραγματικότητα είναι διαφορετικές εκδόσεις που οι πελάτες μπορούν να αγοράσουν ξεχωριστά.

 

Εξωτερικό προϊόν

Κάθε προϊόν που εμφανίζεται στο κατάστημά μας αλλά πωλείται ουσιαστικά στο ηλεκτρονικό κατάστημα κάποιου άλλου χαρακτηρίζεται ως εξωτερικό προϊόν. Η διαδικασία αυτή είναι γνωστή ως Affiliate marketing. Πρόκειται για μια στρατηγική πωλήσεων η οποία είναι αρκετά δημοφιλής σήμερα. Σκεφτείτε οτι είναι σαν να προωθείτε ένα προϊόν σας σε μια άλλη βιτρίνα, αλλά να πουλάτε το τελικό προϊον εσείς και η βιτρίνα που πρόβαλε το κατάστημά σας κερδίζει απλά ένα ποσοστό επι του κέρδους. Τα εξωτερικά  προϊόντα είναι πάντοτε συνδεδεμένα με ένα εξωτερικό σύνδεσμο προς το site κάποιου άλλου.

 

Μεταβλητό προϊόν

Κάθε προϊόν που έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά ονομάζεται ως μεταβλητό προϊόν. Για παράδειγμα, μια μπλούζα που είναι διαθέσιμη σε διαφορετικά μεγέθη και χρώματα μπορεί να χαρακτηριστεί ως μεταβλητό προϊόν. Εδώ κάθε χρώμα και μέγεθος μπορούν να έχουν διαφορετικό κωδικό, διαφορετική τιμή και διαφορετικά αποθέματα για την διαχείριση της αποθήκης.

Συνδεδεμένα με κάθε τύπο προϊόντος στην συνέχεια θα δούμε οτι υπάρχει μια λίστα απο επιλογές τις οποίες χρειάζεται να τροποποιήσουμε. Εμφανίζονται ως εξής:

Οι ρυθμίσεις που έχουν τα προϊόντα στο WooCommerce

Οι ρυθμίσεις που έχουν τα προϊόντα στο WooCommerce

  • Γενικά –> Γενικές ρυθμίσεις του προϊόντος όπως η κανονική τιμή και η τιμή προσφοράς του
  • Αποθήκη –> Απο εδώ γίνεται η διαχείριση του αποθέματος για ένα προϊόν
  • Αποστολή –> Απο εδώ γίνεται η ρύθμιση των διάφορων τρόπων αποστολής
  • Συνδεδεμένα Προϊόντα –> Διαχείριση όλων των προϊόντων που θέλετε να συνδέσετε
  • Ιδιότητες –> Όλα τα επιπλέον χαρακτηριστικά που σχετίζονται με το προϊόν σας ρυθμίζονται απο εδώ
  • Για προχωρημένους –> Εδώ διαχειριζόμαστε κάποιες επιλογές όπως οι σημειώσεις, οι αξιολογήσεις και η σειρά εμφάνισης του προϊόντος στο γενικό λιστάρισμα.

Αν αλλάξετε τους τύπους προϊόντος θα δείτε οτι κάθε φορά εμφανίζονται μόνο οι σχετικές με τον τύπο ρυθμίσεις. Περισσότερα για τον κάθε τύπο και τις ρυθμίσεις θα δούμε στο επόμενο άρθρο.

2 σχόλια στο “Προσθήκη και διαχείριση προϊόντων στο WooCommerce

  1. Ο/Η Ορεστης λέει:

    Γεια σας,
    ‘Εχω ένα προϊόν πχ κρεμαστό και θέλω να μπορεί να πωλείται είτε μόνο του, είτε συνοδευτικά με την αλυσίδα.
    Ποτέ όμως μόνο την αλυσίδα.
    Έχω επιλέξει να το καταχωρήσω ως μεταβλητό προϊόν.
    Θα ήθελα να ρωτήσω πώς θα μπορούσα στην καρτέλα του προϊόντος, μπροστά, να φαίνεται μόνο η τιμή του κρεμαστού.
    Αυτή τη στιγμή φαίνονται δύο τιμές μία η τιμή του κρεμαστού και μία το σύνολο κρεμαστό και αλυσίδα μαζί.
    Ευχαριστώ

  2. Ο/Η Ορεστης λέει:

    Γειά σας,
    Πώς θα μπορούσα, μέσα σε μια κατηγορία προϊόντων να επιλέξω 10-15 προϊόντα έτσι ώστε όταν ο χρήστης βλέπει αυτή την κατηγορία στο site μου να του εμφανίζονται στις πρώτες θέσεις, πάνω-πάνω, της κατηγορίας.
    Ευχαριστώ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.